In de tijd dat George III van Engeland regeerde (1760-1820) was er vooral in de laatste twintig jaar van de 18de eeuw een enorm gebrek aan pasgeld. Er werden door particulieren allerlei tokens uitgebracht (een verzamelgebied op zich) en de koperen farthings en halfpennies van George III werden veelvuldig vervalst (en waren dan ook lichter).
De 18de eeuw was ook de eeuw van de industriële revolutie in Engeland. Van landbouw en handwerk ging men over op productie door (de toen nieuwe) stoommachines. Eén van de uitvinders en vernieuwers in die tijd was Matthew Boulton, de fabrikant en ingenieur die bedacht dat je met stoommachines ook munten kon slaan waarbij de kosten veel lager zouden liggen dan bij het handmatig schroeven van munten zoals in die tijd gebeurde op de munt. Een andere bekende uitvinder in die tijd was James Watt die had uitgevonden dat een stoommachine dingen in beweging konden zetten zoals de wielen van een trein, tandwielen voor een machine of natuurlijk een op- en neergaande pers voor bijvoorbeeld munten.
De samenwerking van die twee mannen zorgde ervoor dat Boulton in 1790 al acht stoom aangedreven muntmachines had die ieder 50 grote of 150 kleine munten per minuut konden slaan. Een ongelofelijk aantal voor die tijd.
De Engelse Munt was is eerste instantie nog niet echt enthousiast maar in 1797 kreeg Boulton dan toch een contract om koperen munten van 2 en 1 pence aan te maken in zijn fabriek, The Soho Foundry, in Handsworth, Birmingham.  

Dit zijn dus de eerste munten die gemaakt zijn met stoomkracht. Deze koperen munten vallen niet alleen op door hun zwaarte en grootte maar ook door de perfecte afwerking. De technische specificaties waren zo hoog dat ze bijna niet na te maken waren.
De munten van twopence (2 pennies) zijn de grootste en zwaarste koperen munten die ooit in Engeland gemaakt zijn (iets meer dan 55 gram zwaar, 4,5 mm. dik en een doorsnede van 41 mm.). Door hun omvang werden ze al gauw cartwheels genoemd (karrenwielen).
Nadat deze munten in circulatie kwamen verdwenen de tokens en vervalsingen al gauw van de straat. Toen de prijs van koper steeg werden deze cartwheel munten ingetrokken en vervangen door lichtere pennies, halfpennies en farthings.

Bron: munthunter.nl

[kkstarratings]